Benzile led sunt produsul cu cele mai multe aplicatii din categoria corpuri de iluminat cu led. Pe situl nostru gasesti 2 categorii de benzi LED:
Benzi LED pentru aplicatii obisnuite in categoria BENZI LED. In aceasta categorie gasiti toate tipurile de benzi led cu diferite grade de protectie la umiditate la cel mai bun pret.
Benzi LED Profi - benzi led de o calitate superioara, eficienta mare lm/W, puteri de pana la 48W/m si 4400lm/m, garantie marita, cu posibilitatea de a reproduce si pastra calitatea si temperatura de culoare indiferent de lot.
In functie de aplicatie, inainte de cumparare este util sa stii:
Modelul de led folosit - Banda led 5050, 3014, 5630, 3528, 2835,2016, 335, RGB, RGBW, RGBWW, RGB 3535.
Numarul de leduri/m si orientarea lor pe banda.
Culoarea benzii led
Protectia la umiditate - gradul IP
Tensiunea de alimentare 5V, 12V, 24V, 220V
Posibilitatea de control a intensitatii luminoase (dimare) si controlere.
Modelul de led folosit
Tipul de led folosit poate fi 3528, 5050, 5630, 3014, 2835, 2016, RGB, RGBW, RGBWW sau mai nou RGB 3535. Este important pentru ca determina intensitatea luminoasa (numarul de lumeni) si consumul (W). In acest moment avem benzi cu 190lm/m-4.300 lm/m si 4.8W-48W/m. Benzile cu cel mai mic consum si numar de lumeni au led tip 3528 (dimensiunea pastilei 3,5mm cu 2,8mm).
Numarul de leduri / metru liniar
Determina intensitatea si consumul. Un numar ridicat de leduri /m determina un numar mai mare de lumeni/m. In majoritatea cazurilor ledurile sunt dispuse pe banda astfel incat lumineaza pe directia de montaj a benzii. Exista insa si o solutie unde iluminarea se face lateral, perpendicular pe directia de montaj a benzii.
Culoarea benzilor cu led
Benzile cu led care au o singura culoare se pot fabrica intr-o multitudine de culori datorita tehnologiei LED. Aceste benzi pot fi albe, albastre, rosii etc. Doar benzile RGB, RGBW, RGBWW si RGB 3535 sunt cele care pot lumina intr-o gama variata de culori folosind controlere. Culorile sunt limitate doar de tipul de controler RGB folosit.
Protectia la umiditate - gradul IP
Gradul de protectie IP al benzilor cu led este alcatuit din 2 cifre: prima cifra reprezinta nivelul de protectie impotriva contactului direct - praf, contact direct etc - iar a doua cifra reprezinta protectia la umiditate. O banda cu led fara protectie la umiditate este cu IP20, o banda led cu protectie la umiditate este cu IP65 iar benzile led complet imersate sunt cu min IP67.
Grad Protectie IP Benzi LED
Tensiunea de alimentare
Benzile cu led se pot alimenta direct la 220V sau prin intermediul unui tranformator la %V, 12V sau 24V. Transformatorul se va alege in functie de tipul benzii (consumul in W/m) si lungimea acesteia. De exemplu, pentru o banda 3528 de 10m ai nevoie de un transformator de min 4.8W*10m=48W. Se alege unul de 60W.
Posibilitatea de control a intensitatii luminoase (dimare) si controlere
Folosind diverse accesorii, domeniile de utilizare ale benzilor cu led sunt limitate doar de imaginatie. Variatia intensitatii pentru benzile cu led singura culoare se poate face prin dimmere. Pentru benzile cu led RGB sau RGBW se pot folosi controlere cu programe simple, controlate prin smartphone sau controlere muzicale. Benzile RGB digitale au controlere specifice, diferite de al benzilor RGB clasice.
Iluminarea scafelor cu Benzi LED
Una dintre cele mai intalnite intrebari din showroom-uri este ce tip de iluminare sa aleg pentru camera de zi ?
iluminarea cu spoturi led,
iluminarea cu panouri LED montate central pe tavan
Folosind programul de simulare Dialux, va prezentam cele 3 scenarii intr-o camera model de 20 mp cu inaltimea de 2.7m, pentru a va face alegerea mult mai simpla:
1 buc panou LED 30x120 - 48W montat central
8 buc spoturi LED de 6W
banda LED montata in scafa cu 8W/m .
Solutia de iluminat cu banda LED ofera un iluminat de ambianta neputand fi utilizat ca singura sursa de iluminat in camera. Se obtine un iluminat uniform in combinatie cu alte surse de iluminat - banda led cu panou cu led sau banda led cu spoturi led.
Scenariul 1 - Panou LED
Scenariul 2 - 8 spoturi cu LED
Scenariul 3 - Iluminare ambientala cu Benzi LED
Scenariul 4 - Solutii de iluminat combinat intre Benzi LED si Panou LED
Scenariul 5 - Solutii de iluminat combinat intre Benzi LED si Spoturi LED
Pentru a obtine cele mai bune efecte va oferim si cateva indicatii despre modul in care se pozitioneaza banda LED in scafe.
Se poate opta pentru o instalare a benzii led care sa ilumineze paralel cu tavanul sau un montaj cu iluminare directa pe tavan. In ambele cazuri, secretul instalarii benzilor LED este sa nu oferiti un contact direct cu sursa de iluminat ci ca lumina indirecta.
FAQ BENZI LED
Solutii rapide si raspunsuri la intrebari frecvente legate de benzile LED
1. De ce transformator am nevoie pentru benzile LED?
Benzile LED de 5V,12V sau 24V au nevoie de o sursa de alimentare (un transformator). Alimentatorul se calculeaza dupa ce cunoastem tipul de banda (ca sa stim puterea consumata/metru liniar) x lungimea benzii. Transformatorul se alege cu o rezerva de putere de 20% fata de consumul calculat. Benzile LED de 220V se instaleaza fara transformator, prin intermediul unei mufe avand un circuit stabilizator care nu depinde de lungimea benzii fiind posibila alimentarea unei role de 100m cu o singura mufa.
2. Care este diferenta intre benzile LED de 12V/24V si benzile LED de 220V?
Benzile LED de 12V sau 24V se livreaza la role de 3 sau 5m, au grade diverse de protectie la umiditate, se pot taia din 3 in 3 LEDuri (5cm) si au banda dublu adeziva pe spate pentru montaj usor (fac exceptie benzile LED submersibile). Dimarea benzilor de 12V sau 24V se poate realiza doar cu dimere sau surse de alimentare dimabile. Benzile LED de 220V se livreaza la role de 50 sau 100m si se monteaza doar la exterior.
3. Pot schimba culorile la toate benzile LED?
Benzile cu LED sunt de doua tipuri. Benzi LED monocolore (alb rece, alb cald si neutru, rosu, verde, albastru, galben) si RGB (benzi tip 5050 sau 3535 a caror culoare se poate modifica prin intermediul unui controler cu telecomanda). Folosirea unui controler RGB la benzile monocolor nu le poate modifica culoarea deoarece acest lucru este posibil doar cu benzile RGB sau RGBW.
4. Care este diferenta intre benzile LED 3528 si benzile LED 5050?
5. Caracteristicile de pe site se refera la metru?
Informatiile de pe site legate de benzile LED se refera la 1 metru liniar. Numarul de LEDuri, puterea, iluminarea si pretul se refera la un metru de banda LED. Comanda se face insa la rola (unitatea de ambalare) nu la metru liniar.
6. Cum instalez benzile LED (normale sau RGB) cu lungimi mari?
Va rugam sa cititi un raspuns mai detaliat aici
7. Cand sa aleg o banda LED RGB de 220V in loc de o banda LED RGB de 12V?
Banda LED 220V este mai potrivita pentru instalari care necesita lungimi mari dintr-o singura bucata, cand nu aveti spatiu suficient pentru transformator sau cand vreti sa folositi un variator pe 220V (de perete). Diferentele dintre cele 2 tipuri de benzi le gasiti mai sus.
8. Care sunt accesoriile necesare instalarii benzilor LED de 220V?
O banda LED de 220V are nevoie de un sistem de conectare la retea printr-un stabilizator, cleme de prindere pentru montaj si un capac de protectie a capatului liber.
9. Exista benzi cu iluminare laterala?
Da, tipul de banda LED cu iluminare laterala este tipul 335.
10. Exista posibilitatea de variatie a intensitatii luminoase in cazul benzilor LED?
Benzile de 12V se pot dima (putem varia intensitatea luminoasa) doar prin dimere (variatoare) de 12V. In oferta avem aceste dimere care se alimenteaza la 12V. Nu se pot folosi dimere de 220V (de perete) pentru benzile LED la 12V. Aceste dimere de 220V le puteti folosi doar la benzile de 220V.
11. Care este diferenta intre benzile LED in functie de gradul de protectie la umiditate?
Gradul IP reprezinta gradul de protectie contra umiditatii si a prafului. Gradul IP este definit prin 2 cifre: prima se refera la gradul de protectie contra prafului, iar a doua cifra reprezinta gradul de protectie contra apei. Gradul IP este un standard international si este utilizat pentru a masura rezistenta la apa a oricaror produse electronice. Echipamentele cu un grad IP mare mentin componentele interne in siguranta si curate.
Benzile LED de interior au de obicei IP20 sau IP21, cele de exterior au IP44 sau IP65, cele submersibile IP67 sau IP68.
12. Sursele de alimentare au protectie la umiditate?
Ca si benzile cu LED, sursele de alimentare (transformatoarele) sunt cu diverse grade de protectie la umiditate. Gradul maxim este de IP67 pe care il avem in sortiment.
13. Ce benzi cu LED pot folosi la piscine?
Benzile cu LED potrivite pentru aceasta aplicatie sunt cele cu grad IP68.
14. Ce diferenta este intre tipurile de telecomenzi ale benzilor RGB?
Controlerul cu telecomanda destinat benzilor LED RGB are 3 caracteristici importante - modul in care comunica telecomanda cu controlerul (IR- infra rosu, RF- radiofrecventa sau WiFi- wireless) , puterea maxima in wati (W) si numarul de programe pe care il are telecomanda.
Pentru instalarea benzilor RGB de lungimi mari se pot folosi amplificatoare de semnal in cazul in care controlerul ales are puterea mai mica decat consumul benzii RGB pe care trebuie sa o controleze. Modul de conectare il gasiti la punctul 6.
Numarul de programe este legat de tipul de telecomanda, acesta putandu-se modifica doar in cazul controlerelor WiFi.
15. Pot folosi controlere RGB de 12V la benzi de 220V?
Nu se pot folosi controlere specifice benzilor RGB de 12V la benzi LED de 220V.
Avantajele tehnologiei LED: economie de energie de 40% fata de becurile economice CFL, 400% fata de becurile incandescente, durata de viata de 50.000 h, fara mercur, fara plumb.